Hopeasavi

Aito hopea, saven helppous 

Hopeasavi koostuu pienistä hopeahiukkasista, orgaanisesta sidosaineesta ja vedestä. Sitä voidaan työstää yhtä helposti kuin tavallista harmaasavea, eli mahdollisuuksia on rajattomasti. Kun koru tai muu esine on valmiiksi muotoiltu, se kuivataan. Kuivattu hopeasavi muistuttaa kovaa kipsiä. Tässä vaiheessa koru viimeistellään viilaamalla ja hiomalla jonka jälkeen se poltetaan 600-900 asteessa. Polton jälkeen hopeasavesta on jäljellä enää puhdasta 999 hopeaa eli 99,99% hieno hopeaa. Hopeakorut ovat yleensä valmistettu 92,5% Sterling hopeasta. Sterling hopeassa on mm kuparia mikä tekee siitä hieman vahvempaa mutta Sterling hopea tummuu samasta syystä hieman nopeammin. Koska hopeasavesta valmistetut korut ovat puhdasta hopeaa soveltuvat ne myös nikkeliallergikoille.

Hopeasavi kutistuu poltossa 8-15% hieman merkistä ja laadusta riippuen joten tämä kannattaa ottaa huomioon etenkin sormusta tehdessä. Kursseillani käytän Art Clay Silveriä joka kutistuu n.8-10%.

Hopeasaven voi yhdistää monen muun materiaalin kanssa kuten; titaanin, kuparin, lasin ja keramiikan. Nämä materiaalit kestävät polton korkeissa lämpötiloissa. Helmet, kivet, zirkonit ja vaikkapa polymeerimassasta (esim. Fimo) valmistetut korunosat voidaan liimata hopeakoruun jälkikäteen.

 

Korunvalmistuksen viisi työvaihetta:

Muotoilu
Kostea savi muotoillan haluttuun muotoon erilaisilla työkaluilla.

Kuivaus
Savi kuivataan joko huoneenlämmössä (noin vuorokausi) tai esim. hiustenkuivaajalla. Saven on oltava täysin kuiva koska muuten se saattaa haljeta poltossa. Saven kuivuuden voi testata seuraavasti: Aseta savityö lämpimänä jollekin kiiltävälle alustalle esimerkiksi peilin päälle Siirrä savi pois ja katso jääkö peilin pintaan höyryä. Jos peili höyrystyy, täytyy savea vielä kuivatella.

Viimeistely
Kuivasta savesta viilataan hellävaraisesti terävät reunat pois ja pinta hiotaan sileäksi hiomasienellä. Kuiva savi on erittäin haurasta joten sitä on käsiteltävä varoen.

Poltto
Hopeasaven voi polttaa monella eri tavalla. Koru-uunissa polttaminen on helpoin tapa, sillä uunin lämpötilan voi säätää halutulle asteelle eikä hopea pääse vahingossa sulamaan. Pieniä hopeakoruja voi polttaa kotona myös kaasuliedellä polttoritilän päällä tai kaasupolttimella. Noudata aina tarkkaan savipakkauksen mukana tulevia ohjeita.

Kiillotus
Koru on aivan valkoinen ja sen pinta huokoinen kun se tulee uunista. Korun pinta suljetaan harjaamalla teräsharjalla jolloin se saa hopealle ominaisen värin. Tämän jälkeen korun pinta voidaan käsitellä haluamallaan tavalla. Sen voi joko hioa mataksi tai kiillottaa pelinkirkkaaksi. Tämän jälkeen korun voi patinoida rikkimaksalla. Patinalla saadaan hieno antiikkinen ilme tai korostetaan korun pintakuviota.

 

Hopeasaven eri muodot

Hopeasavi
Hopeasavea muotoillaan kuten tavallista harmaasavea. Se kuivuu nopeasti huoneenlämmössä a käsissä joten on työskenneltävä melko ripeästi. Savesta on saatavilla myös hieman hitaammin kuivuvaa laatua. Hopeasaven työstöön käytetään samoja työvälineitä kuin harmaasavenkin muotoilussa; muovailulastat, muotit, kaulimet ym. ja tietenkin ihan vain käsin. Kuivaa savea voi veistää ja hioa.

Hopealiete/pasta/tahna
Hopealietteessä on vettä hieman enemmän kuin savessa. Sillä voidaan liittää osia yhteen (myös kuivaa savea) ja sitä voi sivellä mm kuivan saven päälle ja tehdä näin mielenkiintoisen pintakuvion. Hopealietteellä voi tehdä myös kauniita koruja sivelemällä sitä monta kerrosta esimerkiksi kasvien lehtien päälle. Kun koru poltetaan uunissa lehti palaa pois ja lehden pintakuvio on ikuistettu hopeakoruun.

Hopearuisku
Hopeasavea on myös saatavilla ruiskussa. Ruiskun savi on hieman tavallista savea löysempää mutta hopealietettä kiinteämpää. Hopearuiskulla voi tehdä kauniita pitsikuvioita tai pitsihelmiä ja sillä saa kätevästi tehtyä istutukset zirkoneille. Ruisku on myös kätevä työkalu jos joutuu korjaamaan rikkimenneitä tai irronneita osia.

Hopeapaperi
Hopeapaperi on ohutta ja taipuisaa paperin muodossa olevaa savea. Siitä voi taitella mm hopea origameja tai leikellä vaikka hopeisia lumitähtiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti